Reisinspiratie: de mooiste witte dorpjes in Andalusië

Wit, witter, witst. Wie Andalusië bezoekt, zal zijn ogen uitkijken in de honderden witte dorpjes die je hier tegenkomt. Ze zijn haast oogverblindend, maar bovenal stuk voor stuk prachtig. De één nog mooier dan de ander… Maar wat zijn nu echt de állermooiste witte dorpjes van Andalusië? Wij delen graag onze favorieten met je!

Grazalema

In het hart van het natuurpark Sierra de Grazalema ligt het witte dorp Grazalema, met op de achtergrond hoge groene bergen. Op het Plaza de España, het centrale plein van Grazalema, heerst standaard een gezellige sfeer. De vele barretjes en restaurants zijn daar “schuldig” aan. Plof neer voor een plankje Spaanse tapas, om vervolgens te verdwalen in de lieflijke, pittoreske straatjes van het dorp. Leuke feitje: Grazalema was in de negentiende eeuw een belangrijke plek voor de textielindustrie. Met maar liefst zeven fabrieken waarin wolproducten werden gemaakt voor de rest van Spanje en enkele andere landen. De komst van spoorwegverbindingen in het land betekende de doodsteek voor deze textielindustrie in Grazalema; het dorp was door de bergachtige ligging niet capabel voor een treinverbinding en verloor het zo van andere Spaanse plekken.

Arcos de la Frontera

Nog een favoriet wit dorp van ons is zonder twijfel Arcos de la Frontera. Het bijzondere aan dit dorp zijn de hoogteverschillen: Arcos de la Frontera ligt op een rots en die rots is alles behalve vlak. Wees dus voorbereid op wat goede beenspiertraining bij je bezoek aan dit dorp. Het mooiste van alles ligt namelijk op het hoogste punt: het zandstenen kasteel van Arcos de la Frontera. Inclusief prachtig uitzicht over de rest van het dorp en de omgeving. Wij zijn trouwens niet de enigen die fan zijn van Arcos de la Frontera: al in 1962 is dit dorp uitgeroepen tot nationaal monument vanwege de spectaculaire locatie en indrukwekkende architectuur. Een bezoekje waard dus!

Frigiliana

We schreven het al: wat het mooiste witte dorp van Andalusië is, is subjectief. Toch is het dorpje Frigiliana al regelmatig uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Spanje. En die keuze begrijpen wij ook wel! Ook voor Frigiliana geldt: wees voorbereid op veel klimmen. Dit dorpje kenmerkt zich ook weer door de verschillende hoogtes waarop gebouwd is. En dat is juist ook zo leuk. Wie het klimmen niet ziet zitten, kan in Frigiliana kiezen voor het toeristentreintje. Naast de honderden witte huisjes heeft Frigiliana nog voldoende andere bezienswaardigheden. Zo is de historie bijna voelbaar in het Historisch museum van Frigiliana, is de oude fontein Fuente Vieja een echte eyecatcher en steelt ooit de kerk San Antonio in dit dorp de show. Oftewel: een bezoek aan Frigiliana gaat je niet teleurstellen!

Mijas

Op zo’n dertig kilometer van Malaga en slechts een kwartiertje rijden van zee ligt het prachtige witte dorpje Mijas, dat ook weer een walhalla is om in te verdwalen. Omdat ook Mijas op een rots is gebouwd, op vierhonderd meter boven zeeniveau, kun je ervoor kiezen dit dorpje per Tuk-Tuk te verkennen. De Tuk-Tuk brengt je langs alle bezienswaardigheden van Mijas, en dat scheelt je een hoop inspanning! Maar… Ook te voet is het een feestje om Mijas te verkennen. Dwalend door de vele smalle straatjes en prachtige pleinen… Voor de tuinliefhebbers: bezoek zeker ook de botanische tuin La Muralla.

PS Mijas is ook nog eens onze thuisbasis! Je kunt de camper parkeren bij ons op de parking of boven in het dorp bij de ezeltjes.

 

Lees onze andere blogs hier!

Voor een optimale gebruikservaring en voor marketingdoeleinden, maakt deze website gebruik van cookies. Ons cookie beleid