Vogelreis naar de Extremadura

13 april 2015

De laatste week van maart en de eerste van april hebben we voor de tweede maal een camper gehuurd bij Iberocamper. Het hartelijke welkom op de luchthaven voelde haast als thuiskomen.

Na de gebruikelijke vakkundige en uitgebreide uitleg van Frank waren we een uurtje na aankomst in Malaga al onderweg naar onze eerste stop, het Fuenta de Piedra, een brakwatermeer waar in de goede tijd van het jaar soms wel 20.000 Flamingo`s broeden. Veel fraaie vogelsoorten kun je in de aanliggende meertjes van dichtbij bekijken zoals Steltkluten, Graszangers, Cetti`s zanger, Waterral, en in de naaste omgeving veel Hoppen, Kleine Torenvalk en Steenuil. Tussen Cordoba en Granada ligt het lago Salobral. Dat is misschien wel de beste plek voor het zien van de Witkopeend. Wij zagen er minstens 90 naast veel Geoorde futen, Dodaarzen, Krooneenden, Grote- en Kleine karekiet, Kleine zwartkop, Baardgrasmus, Bruine kiekendief en heel veel Spaanse mussen die nestelen in de oevervegetatie.

In de Extremadura is het natuurlijk zoeken naar de echte steppesoorten zoals Kleine- en Grote Trappen. Van de laatste zagen we zelfs meer dan 100 exemplaren soms in volle balts. Maar ook Grielen, Wit- en Zwartbuikzandhoenders, Kalanderleeuwerik en de eerste Grauwe kiekendieven die aankwamen uit het overwinteringsgebied in Senegal. Monfrague is een must voor iedere extremaduraganger. We zagen er prachtig Keizerarend met prooi bij “portilla el Tietar” en minimaal 6 Zwarte ooievaars bij “Salto el gitano”. Ook Roodstuitzwaluw, Rotszwaluw, Alpengierzwaluw, Blauwe rotslijster en Aasgier naast de vele Vale en enkele Monniksgieren daar. Verrassend mooi vonden wij de Sierra de San Pedro. Hier is het echt doodstil. We zagen 4 dagen lang zelfs geen enkele vogelaar. Maar wel heel veel vogels waaronder prachtig 3 vechtende Havikarenden, Steenarend, veel Monniksgieren, Grijze wouw, heel veel Blauwe eksters, Europese kanaries en Grauwe gorzen.

Bijzonder waren de stops langs een paar rivieren zoals de rio Guadiana en rio Zujar. Er waren al veel Woudaapjes, heel veel ijsvogels, maar ook Buidelmezen, de eerste Nachtegalen en op 2 lokaties zelfs Visotter. Langs de rio Zujar zagen we er zelfs 4 tegelijk spelend bij een soort opgeworpen nesthoop.

De bovenstaande opsomming is slechts een greep. De extremadura is echt “top of the bill” wanneer het gaat om vogels te kijken.

De camper, van onze betrouwbare partner Iberocamper, voldoet hier echt geweldig. We ondervonden eigenlijk nergens problemen en de meeste goede vogelspots zijn per camper prima bereikbaar.

Janus en Liesbeth Verkerk

 

Voor een optimale gebruikservaring en voor marketingdoeleinden, maakt deze website gebruik van cookies. Ons cookie beleid