24 daagse rondreis door Andalusie februari – maart

Na in begin maart 2017 een camperproefweekje gedaan te hebben, waren we zo enthousiast over Spanjecamper en Andalusië dat we dit jaar de camper (Carado type T344) voor 24 dagen gehuurd hebben. Gezien de kwaliteit van de camper en de enthousiaste en service gerichte houding van Frank en Jessica Ooms zal het zeker niet de laatste keer zijn dat wij in Spanje gaan camperen. In dit verslag geven een korte impressie van onze reis en met name tips over camperplaatsen en campings.

Wij vlogen dinsdag 19 februari vanaf Rotterdam naar Malaga. Op Malaga stonden we binnen een half uur met onze koffer op de parkeerplaats waar Frank ons opwachtte met de camper. De T334 is een comfortable camper met zeer veel bergruimte. Wij hadden er 2 fietsen bijgehuurd omdat we van plan zijn om meerdere dagen op één plaats te staan en dat je dan op de fiets bijvoorbeeld naar het stadscentrum kan rijden. De inventaris is compleet, zelfs luxe spullen als koffiezetapparaat en elektrische grillplaat zijn aanwezig. Ook aan een imbussleutelsset en fietsbandenplakset is gedacht. De camper beschikt over een eenvoudige TOMTOM maar wij hadden onze eigen Carmin 660 meegenomen die speciaal voor camperreizen geschikt is. Tevens maakten we gebruik van de NKC Campercontact App. Met het invoeren van de bestemmingscoördinaten zijn we elke keer in één keer naar de juist plek gereden zonder je vast te rijden in de soms smalle Spaanse straten. Een goede wegenkaart van Andalusie (Michelin) is overigens onmisbaar wil je je van te voren een beetje oriënteren op je reisroute.

Onze 1e standplaats voor 2 nachten was een gratis camperplaats 7 km ten oosten van Marbella (naast restaurant Simbad) waar je op 50 m van de kust stond. Mede door het mooie weer (20 gr) was deze locatie een mooi begin. De volgende bestemming was Gibraltar. We kozen bewust voor een camping om weer even het gemak van stroom en douche te ervaren. In La Linea de la Conception ligt de kleine camping Sureuropa waarvan het circa 6 km fietsen is naar de het centrum van Gibraltar. Het voordeel van de fiets bij je hebben was hier al nuttig want om het schiereiland lopend te verkennen is het toch te groot (maar je kan natuurlijk ter plekke de bus pakken). Na 2 nachten gaan we door langs de kust naar Tarifa. Frank had ons al een camping (Torre de la Pena Torre) getipt direct aan het strand (een schitterende surfplek overigens). Vervolgens richting Cadiz. We hadden een camperplaats op het oog maar deze lag direct langs een drukke weg, dus reden we door naar camping Playa Las Dunas in El Puerto de Santa Maria. Van hier uit kan je met een ferry naar Cadiz varen. Een prima vertrekpunt dus voor Cadiz en El Puerto zelf is ook niet onaardig. Door de harde wind voer de ferry niet en werden we voor € 3,50 met de bus naar Cadiz gebracht.

We vervolgen na 2 nachten de kust naar Sanlucar de Barrameda waar we voor een camperplaats kiezen 5km ten zuiden van het gezellige dorpje. Voor € 8 hadden we een ruime plek (bewust gekozen voor geen stroom) en 200 m van het strand. In ruim een uur loop je via het strand naar het gezellige dorpspleintje van Sanlucar waar je voor € 1,30 een glaasje Manzanilla (plaatselijke sherry) drinkt op een zonnig terras. Tapas er bij en je vakantie kan al niet meer stuk. Tot nu toe was dit de vriendelijkste beheerder waarbij we overigens op de voorgaande campings ook niet ontevreden waren over de ontvangst. De hartelijkste ontvangst was bij de volgende camperplaats: Area Autocaravanas La Morada in het noorden van Jerez de la Frontera. Hier wordt je onthaald met een glas sherry. Met de fiets zit je in 20 min in hartje stad, waarbij je uitsluitend over fietspaden rijdt. Een veilig gevoel. De stad en de standplaats bevalt ons wel waardoor we hier 3 nachten blijven.

Om niet van de ene stad naar de andere stad te rijden kiezen we er voor om weer richting het oosten te rijden naar Olvera, één van de Pueblo Blanco stadjes. De camping Pueblo Blanco ligt fraai gelegen op een heuvel en je kijkt zo naar de burcht en kerk van Olvera. In Olvera begint een Via Verde, een 35 km lang fietspad op een voormalige spoorlijn. Wij fietsen hiervan de helft richting een natuurgebied waar gieren verblijven. Een heel mooi route waarbij we eerst heel flauw naar beneden rijden (ca 200 m hoogte verschil in totaal) maar op de terugweg breekt je dat wel op (zeker door de zonnige 24 gr ). Overigens is bij het beginpunt van de fietstocht (fietsen zijn hier te huur) ook een camperplaats (€10 nacht). Na 2 dagen verblijf rijden we een mooie route via Setenil de las Bodegas (deels in rots gebouwde woningen) naar camping El Sur in Ronda. Aangezien we al in 2017 al 2 dagen in Ronda geweest zijn, is deze mooie luxe camping alleen maar een overnachtingsplaats die goed paste in onze route.

De volgende dag gaan we naar Sevilla voor een 4-daags stadsbezoek. De camper plaatsen we op de jachthaven van Puerto Gelves, Vanaf hier is het zo’n 6 km fietsen naar het stadscentrum of 20 minuten met bus 140. Dit is een rustige camperplaats en nog leuk gelegen ook aan de jachthaven. Sevilla is een meer-daags bezoek zeker waard. Er valt veel te zien en je kan er lekker eten in de vele restaurantjes. Vergeet vooral niet iets van de Flamenco cultuur mee te krijgen. Wij bezochten een kleinschalige voorstelling (La Casa del Flamenco, duur 1 uur ) in de Joodse wijk Santa Cruz, een aanrader. Van de cultuur naar de natuur. We staan 3 nachten op camping La Fundicion even ten oosten van Cazalle de la Sierra. Deze camping was nu uitgestorven en daardoor viel de stilte nog meer op. Ook hier loopt een Via Verde die we deels gefietst hebben. Een fraai pad tussen de kurkeiken leidde ons naar een klein dorpje San Nicolas del Puerto waar boven op de kerktoren een ooievaarskoppel een nest had gebouwd.

De volgende bestemming is Cordoba, met belangrijkste reden een bezoek aan de imposante Mezquita Cathedral. We kiezen voor de gratis camperplaats nabij het voetbalstadion. Je moet het verkeerslawaai hier voor lief nemen maar je bent wel met 20 minuten lopen in hartje stad. Omdat de nauwer straatjes van Cordoba veel lijken op die van Sevilla, Jerez en Cadiz staan we hier maar 1 nacht. De volgende etappe gaat naar het natuurgebied El Torcal, even ten zuiden van Antequera. Bij het bezoekerscentrum is plaats voor enkele campers en het overnachten wordt hier gedoogd. Een schitterende plek tussen de geërodeerde rotsen. Met een beetje geluk lopen de steenbokken langs je camper. De laatste stop is gepland in de buurt van Ardales, bij de noordingang van de spectaculaire wandeling Caminito del Rey. Deze wandeling door een nauwe kloof over een pad wat opgehangen is aan een steile bergwand kan je allen maken als je die ruim van te voren boekt. De camping is hiervoor een ideale uitvalsbasis.

Dan zit de vakantie er weer bijna op; Omdat we ‘s morgens om half 9 met Frank afgesproken hebben in de buurt van Mijas gaan we de laatste middag ons kamp op slaan op de camping van Fuengirola zodat we de ochtend van vertrek maar 15 minuten verwijderd zijn van het ontmoetingspunt.

De campervakantie heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan, mede door het mooie weer dat we gehad hebben. Met slechts 1 ochtend regen tijdens ons verblijf in Sevilla en de rest van de dagen altijd de zon (middag temperatuur tussen 18 – en 24 graden) was het eerder een bijzonder fraaie voorjaarsvakantie. Het aantal kilometers wat we met de camper afgelegd hebben viel best wel mee, zo’n 1300 km. Met de fiets hebben we in totaal 150 km gereden, dus die zijn ook niet voor niets er bij gehuurd.

Zo’n campervakantie smaakt naar meer!

Familie Kooij

Voor een optimale gebruikservaring en voor marketingdoeleinden, maakt deze website gebruik van cookies. Ons cookie beleid