Informatie en updates over reizen in tijden van corona (covid-19).

Reizen naar Spanje

Wat heb ik voor extra documenten nodig om naar Spanje te reizen?

Nu na het Spaanse toerisme ook het internationaal toerisme al weer aardig op gang aan het komen is krijgen we vragen over wat er voor het  met het vliegtuig meegenomen moet worden voor de Spaanse douane. Hieronder staan de stappen die doorlopen moeten worden om de QR code te krijgen. Vergeet dit niet te regelen binnen 2 dagen voor vertrek anders loopt u de kans om geweigerd te worden bij aankomst. U dient binnen 48 uur voor aanvang van de reis een online registratieformulier in te vullen. Dit gaat heel eenvoudig:

 1. Klik op de volgende link: https://www.spth.gob.es/
 2. Ga naar NEW FORM (individual FCS form)
 3. Vul dit formulier online volledig in
 4. Klik op SEND en u ontvangt even later uw QR code

TIP: Print voor de zekerheid het FCS formulier voor als er toch op het vliegveld om een papieren versie wordt gevraagd.


Reizen naar Portugal

Wat heb ik voor extra documenten nodig om naar Faro in Portugal te reizen?

Er zijn geen speciale documenten vereist om naar Faro te reizen.


UPDATE 1 oktober – Reisadvies Portugal (Algarve & Alentejo) – Camper huren vanaf de luchthaven van Faro

Voor Portugal geldt nog steeds de kleur geel als reisadvies met uitzondering van de streek rond Lissabon. Reizen naar de Algarve en de mooie provincie Alentejo kan gewoon en is ook gemakkelijk te regelen want er zijn dagelijks vluchten naar Faro vertrekkend vanuit Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven). Wij zorgen dat uw camper klaar staat op de luchthaven van Faro. Een mooi alternatief voor iedereen die niet naar Spanje wil reizen in verband met de quarantaine adviezen maar wel graag op vakantie wil in een rustig gebied met een heerlijk klimaat. Voordeel is ook dat er geen quarantaine maatregelen gelden voor reizigers die gereisd hebben in Zuid Portugal.

UPDATE 24 augustus – Reisadvies Spanje (aangepast)

Wijziging reisadvies Spanje. In navolging van Duitsland heeft het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken besloten op het reisadvies voor Spanje op oranje te zetten. Er wordt in Spanje de laatste weken zeer veel getest en uit deze test komen mensen die positief getest zijn. De gerapporteerde resultaten zijn voor het RIVM aanleiding geweest om het ministerie van buitenlandse zaken te adviseren om het reisadvies aan te passen. Alhoewel wij en onze klanten die de afgelopen maand in Spanje en Portugal hebben gereisd geen problemen hebben ondervonden zullen de reizen die voor de komende weken gepland staan helaas met deze nieuwe ontwikkeling te maken krijgen. We zullen in de komende dagen contact opnemen met de klanten die in de eerste 2 weken van september geboekt hebben.

Tijdelijke maatregel?

De maatregel gaat in op 25 augustus en het is op dit moment nog niet bekend tot welke datum deze van kracht zal zijn en of dit voor korte tijd of iets langere tijd zal zijn. Spanje is ruim 10 keer zo groot als Nederland. Het is zeer goed mogelijk dat Spanje of grote delen van Spanje weer naar geel gaan omdat er inmiddels veel kritiek is vanuit Nederland en Spanje op het besluit om het hele land op oranje te zetten en dan ook nog voor alle gebieden een quarantaineplicht er aan te koppelen. Terwijl er veel gebieden zijn waar de besmettingen meevallen. Zodra er een afschaling in het reisadvies plaatsvindt zullen we dit op deze plaats direct melden.

UPDATE 10 augustus – Reisadvies Spanje

Op dit moment is er een verscherpt reisadvies voor Noord-Oost Spanje met name voor delen van Catalonië, Lerida en Aragon. Dit reisadvies is vanmorgen gecommuniceerd in de media. Daar er helaas op internet en in sommige dagbladen berichten ongenuanceerd weergegeven worden en een totaal verkeerd beeld geven willen we graag duidelijk maken dat de betreffende gebieden op tussen de 900 en 1.000 kilometer van Andalusië liggen. De indruk wordt in sommige berichten gewekt dat het gaat om heel Spanje. Spanje is een zeer groot land. Alleen Andalusië is al twee keer zo groot als Nederland.

In Midden en Zuid Spanje kan uitstekend gereisd worden met het in acht nemen van de afstandregels en dergelijke. Zie ook https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

UPDATE 21 juni

Vandaag verwelkomen wij de zomer en vandaag is ook de dag dat de reguliere vluchten naar Malaga en Madrid weer zijn gestart.

Tegelijkertijd is in Spanje de nieuwe normaal fase ingegaan en zal het leven, zij het met wat beperkingen, net zoals in Nederland en België weer normaal zijn.

De belangrijkste regels voor het nieuwe normaal zijn:

 • Net als bij u geldt de anderhalve meter samenleving. Dus anderhalve meter afstand houden waar dit  mogelijk is.
 • Waar de anderhalve meter niet mogelijk is, is het gebruik van een mondkapje verplicht (zoals in het openbaar vervoer).
 • Er kan tussen alle provincies in Spanje weer normaal gereisd worden zonder restricties.
 • Vliegen naar Spanje en vanuit Spanje van en naar een Schengen land is weer mogelijk.
 • Alle geplande camperhuren kunnen vanaf vandaag weer plaatsvinden.

Kortom bovenstaande betekent dat ook wij de komende week weer de eerste klanten mogen verwelkomen op het vliegveld. Deze momenten hebben we erg gemist en we zien hier dan ook naar uit!

We willen langs deze weg ook van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor het begrip voor de situatie van de afgelopen maanden, voor de leuke berichtjes, steunbetuigingen en talloze telefoontjes die wij van u hebben mogen ontvangen. Wij hebben dit als hartverwarmend ervaren en geeft ons veel energie om er met nog meer enthousiasme als voorheen de rest van dit ongebruikelijke seizoen in te gaan!

UPDATE 8 juni
Vandaag gaat bij ons de fase 3 in en daar zijn we blij mee. En we zijn aan het aftellen: nog 22 dagen en de grenzen gaan weer open. Afgelopen weekend heeft het hoofd RIVM Jaap van Dissel tegen de media gesproken over de veiligheid van vliegen in deze tijd. Dat de kans dat veel mensen besmet worden in het vliegtuig klein is, maakt Van Dissel op uit eerdere situaties waarin mensen met een infectieziekte hebben gereisd. ”De kans dat iemand een heel vliegtuig besmet, is volgens Van Dissel ‘buitengewoon klein’. “Dat heeft zich nog nooit voorgedaan.” Volgens Van Dissel komt het verschil in regels tussen treinen en bussen enerzijds en vliegtuigen anderzijds doordat het ingewikkelder is om de anderhalve meter aan te houden. Ook is de luchtverversing anders.
bron: RTL nieuws

UPDATE 5 juni
We zijn op de goede weg! Zojuist is door de Spaanse regering bekend gemaakt dat Andalusië samen met het grootste deel van Spanje doorgaat naar fase 3 gaat vanaf maandag 8 juni. Enkele andere provincies gaan naar fase 2 omdat zij een week achterlopen maar de verwachting is dat het hele land zich zeer binnenkort in fase 3 zal bevinden. Na deze fase zal het vrij reizen door het hele land vrijgegeven worden.
Het internationaal grensverkeer zal in elk geval vanaf 1 juli weer mogelijk zijn. Het is echter mogelijk dat dit in de laatste week van juni al mogelijk is. Een en ander hangt af van de onderhandelingen die Spanje voert met de omliggende landen Portugal, Frankrijk en wat er tussen Spanje, Nederland en België afgesproken wordt. Zodra hier nieuws over is zullen we dit op deze plaats gelijk melden.

Fase III Andalusië vanaf 8 juni:
Horeca – opheffing beperkingen maar met behoud van het afstand houden door gebruik van max. 50% van de capaciteit.
Vrij reizen en verplaatsen binnen alle provincies van Andalusië.

 

Gisteren hebben we al de eerste vlucht van Transavia kunnen volgen op de weg terug naar Amsterdam. Welkom terug Transavia!

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 23 mei

Het nieuws volgt zich snel op. Zojuist heeft de Spaanse regering bekend gemaakt dat de internationaal toerisme vanaf juli welkom is. De grenzen zullen eind juni begin juli open gaan. Een exacte datum volgt nog.

UPDATE 20 mei

Nog meer interessant nieuws over aanstaande vluchten. Transavia heeft aangekondigd om vanaf 4 juni op 6 bestemmingen te gaan vliegen. Malaga is één van deze bestemmingen. Ryanair vliegt vanaf 1 juli.

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 18 mei

We hoopten het al en het ziet er naar uit dat het doorgaat: Eind juni gaan de grenzen in Spanje weer open en de vluchten tussen Spanje en Nederland hervat worden. Wanneer precies is nog niet bekend maar de datum zal samenvallen met de datum voor wanneer er voor de inwoners in Spanje weer vrij gereisd mag worden tussen de provincies.

UPDATE 16 mei

Het is weer tijd voor een volgende update. Inmiddels is de Fase I in het grootste gedeelte van Spanje ingegaan of gaat vanaf aanstaande maandag in.

Dit betekent globaal voor ons in het zuiden van Spanje het volgende:

 • familie en vrienden kunnen afspreken. Het maximum aantal personen bedraagt 10 en met het in acht nemen van 2 meter afstand.
 • de detailhandel mag open met het in acht nemen van 30% capaciteit van het toegestane publiek. De grote winkelcentra blijven gesloten m.u.v.  levensmiddelenverkoop die daar wel plaats mag vinden.
 • terrassen van de horeca gaan open met een bezettingsgraad van 50% (voorheen was 30 % afgekondigd).
 • hotels en toeristische appartementen gaan open. Vooralsnog zonder gebruik van de openbare ruimtes.
 • vrij reizen binnen de provincie is toegestaan voor gezinnen.
 • musea en bibliotheken gaan open.

Voor ons betekent het dat we vanaf maandag 18 mei open zijn voor het publiek.

Kortom een stap vooruit en op naar fase II nu. Voor wat betreft het vliegverkeer hier krijgen we veel vragen over wanneer er weer gevlogen kan worden. Het antwoord is op dit moment dat we het niet weten. Het openstellen van de grenzen zal naar verwachting in EU verband gebeuren of tussen een aantal EU landen afgesproken worden. We verwachten zelf hier pas over 2 of 3 weken wat van te horen, we houden er rekening mee dat er in juni nog geen internationaal toerisme toegestaan zal zijn of eventueel vanaf de laatste week juni. Tot zover, hopelijk tot snel voor meer nieuws.

UPDATE 29 april (plan van afschaling)

Vandaag positief nieuws, we zijn hier in Spanje op de weg naar het ‘nieuwe normaal’. Gisteren heeft premier Sanchez het routeplan hierover bekendgemaakt. Hoewel er de volgende dagen meer details volgen hebben we hieronder alvast een lijst gemaakt van de belangrijkste punten. Voor wat betreft het toerisme is het ook nog even wachten op concreet nieuws. Binnenkort meer hierover!

Fase 0 (huidige fase tot 10 mei)
Alleen noodzakelijke reizen.
Kinderen onder de 14 jaar mogen dagelijks beperkte tijd naar buiten onder toezicht van 1 ouder.
Individuele sporten – vanaf 4 mei.
Opening kleinwinkel-bedrijf met individueel klantencontact op afspraak voor bijvoorbeeld het Afhalen van eten bij restaurants – vanaf 4 mei

Fase I – (vanaf 11 mei tot 24 mei)
Sociale activiteiten in familieverband.
Vrij reizen en verplaatsen binnen de provincie.
Kleinwinkelbedrijven.
Terrassen op 30% max. capaciteit.
Hotels en toeristische appartementen (m.u.v. gemeenschappelijke ruimtes).
Gebedshuizen huizen (max. 30% capaciteit).
Voedingsmiddelenindustrie en visserijsector.

Fase II (vanaf 25 mei tot 7 juni)
Restaurants  – met het in acht nemen van afstandsbeperkingen
Bioscopen en theaters – met in acht nemen van beperkingen, max. 33%
Monumenten en expositiezalen
Culturele activiteiten voor max. 50 personen
Kinderopvang op school/ crèches voor kinderen tot 6 jaar, opleidingscentra voor cursussen etc.

Fase III (vanaf 8 juni tot 22 juni)
Horeca – opheffing beperkingen maar met behoud van het afstand houden door gebruik van max. 50% van de capaciteit.
Vrij reizen en verplaatsen door het hele land.

UPDATE 27 april

Gelukkig weer positief nieuws. De afgelopen week is de tendens van dalende cijfers gelukkig flink doorgezet en de regering heeft verdere maatregelen afgekondigd. Vanaf zondag mogen kinderen onder de 14 jaar weer naar buiten vergezeld van een ouder. Bij ons aan de kust in Malaga zijn de standen weer open voor dit doel en hier werd gretig gebruik van gemaakt met op een enkele uitzondering na respect voor de afstand. Verder zal het vanaf 2 mei mogelijk zijn om buiten te sporten en te wandelen. Op 28 april zal er meer duidelijkheid komen over de volgende maatregelen.

UPDATE 20 april

Zoals we al verwachten zal de lockdown tot op 26 april aanstaande met enkele weken verlengd worden d.w.z. tot 9 mei. Intussen zien we dalende cijfers in Spanje en geeft dit hoop op een verder afschalen van maatregelen en kan de weg naar het herstel ingeslagen worden.

UPDATE 17 april

Vliegtickets naar Malaga. Vanaf vandaag is het mogelijk om vliegtickets te boeken bij Transavia voor het najaar en winter (november t/m maart). De vliegreizen die gepland staan t/m 31 mei en die nu niet door kunnen gaan kunnen zonder kosten omgeboekt worden. Transavia geeft vouchers af voor de vliegreizen vanaf 15 maart die niet uitgevoerd konden worden.

UPDATE 9 april

Na het het aflopen van de lockdown periode op 26 april aanstaande is de verwachting dat de huidige maatregelen in een licht afgezwakte vorm enkele weken verlengd worden. Dit kan gevolgen hebben voor de klanten die in mei een camper hebben gehuurd. Zodra er nieuws is zullen we met de betrokken klanten contact opnemen en de algemene informatie op deze plaats aanvullen.

UPDATE 23 maart

De Spaanse regering heeft de beperkingen die op 14 maart zijn afgekondigd verlengd met een periode van twee weken t/m zaterdag 11 april. De huurders die in de eerste weken van april zouden vertrekken zijn inmiddels ingelicht of worden in deze dagen ingelicht en we zijn met hen aan het kijken om de betreffende periodes te verplaatsen naar een later tijdstip.

COVID-19 – nieuws

Vanwege de laatste ontwikkelingen in Spanje met een sterk stijgend aantal besmettingen van het coronavirus heeft de Spaanse regering gisteren 14 maart j.l. per decreet besloten het reizen door Spanje te beperken en kunnen er alleen noodzakelijke verplaatsingen worden uitgevoerd. De maatregelen zijn afgekondigd voor een periode van 15 dagen. We hebben daarom besloten om alle verhuur startende vanaf heden t/m 31 maart te annuleren. Voor huurperiodes vanaf 1 april aanstaande geldt dat deze gewoon plaats kunnen vinden tenzij de autoriteiten het huidige maatregelen pakket gaat verlengen of aanpassen.

De betrokken reizigers zijn wij momenteel aan het contacteren en zij zullen de mogelijkheid geboden worden om hun reis om te zetten naar een andere periode, waarbij het reeds betaalde bedrag verrekend wordt met de nieuwe huurovereenkomst of een tegoed vertrekt wordt dat kan worden gebruikt voor later te reserveren reisperiode in de periode t/m december 2022. Mocht u twijfels of vragen hebben laat het ons gerust weten. U kunt ons hierover mailen of bellen op info@spanjecamper.nl , tel. 0034 679979161.

Update: Bovenstaande geldt ook voor de reizigers die zouden afreizen t/m 22 juni 2020 en die niet kunnen reizen vanwege de corona maatregelen. U verliest de reeds gedane aanbetaling niet en de voucher kan gebruikt worden in de komende drie jaar d.w.z. t/m 31 december 2023.

Zie ook: Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een optimale gebruikservaring en voor marketingdoeleinden, maakt deze website gebruik van cookies. Ons cookie beleid